Trailreis Waddentrail

Waddentrail, door tij en ontij

Trailrunreis over de Nederlandse Waddeneilanden

Ben jij klaar voor een uniek trailavontuur in Nederland? In zes dagen verkennen we de mooiste trails van de Waddeneilanden. Overnachten doen we op de Spes Mea, een traditionele platbodem die ons ook van eiland naar eiland brengt. Met variabele dagafstanden nemen wij je mee door woeste duinen, uitgestrekte standvlaktes, door authentieke Waddendorpen, over kronkelige bospaden en met natte voeten door de kreken. Een grote glimlach is gegarandeerd!

Tijdens deze “all-inclusieve Trailreis” hoef jij alleen maar te rennen en te genieten. Wie had gedacht dat er in Nederland zo’n mooie multi-stage trailreis te maken zou zijn? Zes dagen lang je hoofd leeg lopen in het meest dynamische natuurgebied van Nederland, de Wadden. We rennen van west naar oost alle bewoonde Waddeneilanden van Nederland door, en als toetje pakken we ook het Friese vasteland nog mee. Ervaar de schoonheid van Nederland met de trailschoenen aan je voeten. De trails worden begeleid door twee gidsen, maar met de aangeleverde GPS routes kun je ook in je eigen tempo delen van de reis rennen. Zo zijn de dagafstanden naar eigen inzicht korter te maken.

Programma (onder voorbehoud)

1 |Doorsteek Texel en Vlieland

Vanuit heel Nederland arriveren we in de ochtend bij de veerhaven van Den Helder. Onze hoofdbagage wordt met een auto naar Harlingen gereden en wij stappen met enkel onze hardlooprugzak op de veerboot naar Texel. Dit grandioze Wadden trail avontuur gaat beginnen. Na de korte overtocht naar Texel rennen we via smalle paden langs de Mokbaai waar honderden vogels ons verwelkomen. Vanaf de Hors strekken vele kilometers zand voor ons uit. Dit voelt als een on-Nederlandse ervaring. Via fraaie stukken duin en bos rennen we richting het grootste natuurgebied van Texel, de Slufter. Hier volgen we de randen van het beschermde vogelbroedgebied richting de vuurtoren van Texel. Na een klein stukje strand komen we bij de houten aanlegsteiger van “de Vriendschap”, het kleine veer tussen Texel en Vlieland. We hebben er dan ruim 35 kilometer op zitten. Vanaf de gammele aanlegsteiger in Vlieland kunnen de liefhebbers met een grote safaritruck de Vliehors over rijden. Indien er geen luchtmacht oefeningen zijn is het ook mogelijk om in ongeveer 22 kilometer heel Vlieland over te rennen. Als we het enige dorp van het eiland, oost-Vlieland in rennen zit deze eerst hardloop dag er op en worden we warm onthaald door schipper Klaas van de Spes Mea, een traditionele platbodem van de “bruine vloot”. Aan boord staat onze hoofdbagage en kunnen we ons douchen. Na deze eerste traildag zullen de pannen met avondeten ons wel smaken. Als alles is opgeruimd zullen we spoedig onze kooi opzoeken en in een diepe slaap vallen.

Afstanden Texel: 25 tot 35 kilometer

Afstanden Vlieland: 12 tot 22 kilometer

Totale afstanden: 37 tot 57 kilometer

 

2 |Vlieland – Terschelling

Bij het krieken van de dag trekken we onze hardloopkleding aan en glippen van de  Spes Mea af de haven uit. Op de uiterste oostpunt van Vlieland ligt een fraai stuk strand waar we rustig heen dribbelen. We doen onze schoenen uit en voelen het koele natte zand tussen onze tenen. Terwijl de wereld om ons heen langzaam wakker wordt doen wij een fijne ontspannen warming-up op het strand. Terug op de Spes Mea genieten we van een kop dampende koffie of thee. Na het ontbijt maken we ons klaar voor de overtocht naar Terschelling. Schipper Klaas en zijn maat geven ons de nodige instructies en gooit de trossen los. Op naar het volgende eiland; Terschelling! Afhankelijk van het weer varen we via een fraai route over het Wad naar Terschelling waar we ongeveer 2,5 uur later aankomen. Schipper Klaas en zijn maat kunnen onze hulp tijdens het zeilen goed gebruiken dus helpen we met het hijsen en strijken van de zeilen terwijl de golven tegen de boeg klotsen. De markante Brandaris is ons baken en als we eenmaal een plekje in de haven van Terschelling hebben gevonden eten we gezamenlijk een lichte lunch.

Gezamenlijk nemen we de bus naar Oosterend en rennen via gave trailpaden een grote ronden over eiland. Liefhebbers kunnen eerst helemaal naar het einde van de Boschplaat rennen, ruim 12 kilometer. Vanaf de uiterste punt van Terschelling is het daarna nog 38 kilometer om via het strand en de duinen terug te hollen naar Spes Mea. Dit is een ongelofelijk mooie tocht, waarbij we bijna het hele eiland ronden Ook als je geen 50 kilometer wilt rennen hebben we een zeer fraai route van ongeveer 25 kilometer die door de mooiste plekken van het eiland voeren.

Als iedereen rond 19.30 weer op de boot terug gekeerd is staan er dampende pannen met eten op tafel en kunnen we onze energievoorraden weer aanvullen. Vanaf het dek kijken we na het eten naar het repeterende schijnsel van de Brandaris en duiken daarna onze kooi in.

Afstanden Vlieland: ochtend 5 kilometer

Afstanden Terschelling: 25 tot 50 kilometer

 

3 | Ameland

Voor het ontbijt kunnen de liefhebbers mee voor een ontspannen hardlooprondje over de enorme zandvlakte van de Noordsvaarder. We dribbelen rustig tussen de jonge duintjes door en laten de overweldigende rust in ons neer dalen. In de einder gloort Vlieland waar we gisteren vandaan zijn gekomen. Als we na 45 minuten weer bij Spes Mea aankomen drinken we een kop thee of koffie en genieten we van het ontbijt. Schipper Klaas heeft alle voorbereidingen getroffen voor de overtocht naar Ameland. Als de wind rustig staat gaan de zeilen om hoog en zetten we koers naar het oosten. Op de ‘blauwe balg” liggen vaak zeehonden te rusten en vele vogels vergezellen ons tijdens de vaart. Na ongeveer vijf uur varen komen we op Ameland aan. De veerhaven van Ameland ligt Halveweg het eiland bij het dorpje Nes. Na een late lunch maken we ons klaar voor een fraaie middage en avond trailrun. We verkennen eerst de oosterlijk helft van het eiland in ongeveer 28 kilometer. Via de Waddendijk rennen we naar Kooigrie en duiken daar het natuurgebied Het Oerd in. Dit is een oud begroeid duingebied met enkele hoge duinen en vochtige duinvalleien. Vanaf de hoge duinen hebben we een prachtig uitzicht over de nabijgelegen kwelders, waar met hoogwater duizenden vogels rusten. Met de ruisende zee op de achtergrond voelen we ons hier als jagers uit de oudheid zoals we door dit oerlandschap rennen. Door de bossen langs de duinkust trainen we terug richting Nes. Wie nog energie over heeft kan ook de westelijke helft van Ameland verkennen, een gave route van nog eens 23 kilometer. Als we terug komen op de boot staat er eten klaar en de lopers die ook de west kant van het eiland nog hebben verkend zullen pas rond 22.00 uur aan tafel zitten. Daarna zal het spoedig stil zijn aan boord.

Afstanden Terschelling: ochtend 5 kilometer

Afstanden Ameland: 28 tot 50 kilometer

 

4 | Ameland en Schier

We beginnen de dag rustig met een gezamenlijk ontbijt. Hierna hebben we tijd voor nog een ronde van twee uur over het eiland die we afsluiten met een kop koffie of thee met een stuk gebak in een lokaal cafe. Rond het middag uur hijsen we de zeilen en varen we in vijf uur naar het laatste eiland in de rij; Schiermonnikoog. Het is geweldig om op deze traditionele manier de Wadden, het meest dynamische natuurgebied van Nederland te verkennen. Bij aankomst op Schier staat het avond eten vroeg klaar. Als de schemer inzet gooien we onze hardlooprugzakje om en zetten de hoofdlampjes op ons hoofd. Als dieven in de nacht trailen we in de duister over dit prachtige eiland. We zullen vandaag vooral over het westelijke deel van Schier rennen. Het laatset deel rennen we over het de enorme zandbak aan de westerzijde van het eiland. Wat een ervaring. Terug op de boot staat er een pan dampende soep met brood klaar wat ons goed zal smaken.

Afstanden Ameland: ochtend 15 kilometer

Afstanden Schiermoonikoog: 15 tot 30 kilometer

 

5 | Schier en terug naar het vaste land

Nog een beetje stram van onze nachtelijke avonturen stappen we na het ontbijt van de Spes Mea. We hebben ongeveer vier uur de tijd om naar de markante Kaap Willemsduin te rennen. Het pad door de Kobbeduinen is prachtig en we voelen ons alleen op de wereld. We zoeken onze weg terug via het strand en de ruige duinen. Als we de smalle weg naar de jachthaven op lopen hebben we onze kilometers op de waddeneilanden er op zitten. Maar niet getreurd, er is nog meer! Na de lunch, als het getijde goed is zetten we koers naar Lauwersoog. De oversteek over het Wad is prachtig. We meren aan in de jachthaven in het Nieuwe Robbengat waar we onze laatste nacht aan boord van Spes Mea vieren.

Afstanden Schiermonnikoog: ochtend /middag 25 tot 35 kilometer

 

6 | Dwars door het Friesche land

Na een vroeg ontbijt varen we op de motor naar Dokkumer Nieuwe Zijlen. De liefhebbers springen hier van boord en rennen over het Jaachpaad dat langs de Dokkumer Grutdjip loopt. Via mooie paden kun je 12 kilometer naar Dokkum rennen of zelfs in 35 kilometer helemaal naar Leeuwarden. Vanaf de hoofdstad van Friesland varen we door naar Harlingen. Zo komt er een eind aan een weergaloos trailavontuur in Nederland waar we nog lang van na zullen genieten. Met stramme benen maar met een grote glimlach stappen we van boord en lopen naar het treinstation van Harlingen Haven.

Afstanden Friesland: 12 tot 35 kilometer

 

20 september 2020

Zonsopkomst 07.20

Zonsondergang 19.45

 

Inclusief

  • Begeleiding van een gids van 360º Explore en een gids van MudSweatTrails
  • Boot overtocht Den Helder – Texel
  • Boot overtocht Texel Vlieland
  • 5 dagen overnachten op een traditionele platbodem
  • Varen tussen de Waddeneilanden en door Friesland
  • Alle maaltijden vanaf het avondeten op dag 1 tot en met de lunch op dag 6
  • Beperkte EHBO set voor onderweg
  • GPS tracks van alle routes

Onze reisvoorwaarden

De reisvoorwaarden voor deze trailreis worden ontleend aan de reisvoorwaarden van 360° Explore. Documentlink: Algemene reis voorwaarden 360° Explore.

Voer uw vraag en contactgegevens in en wij nemen contact met u op

Naam (vereist)

Email (vereist)

Telefoonnummer (vereist)

Uw vraag

Uw bericht

Boeken

Boekingen voor de Trailreis Waddentrail verlopen via de website van 360° Explore: Waddentrail, door tij en ontij.

 

Leave a Review

Your email address will not be published.